Nemzeti Agrárgazdasági Kamara - Helyi tanácsadó tájékoztatója!


 

2013/14 – az EMVA-AKG utolsó éve

 

2009. szeptember 1-én indult az EMVA társfinanszírozásában meghirdetett AKG-pályázat megvalósúlása. A szigorúnak itélt előírások ellenére sok termelőt vonzott az öt éven át igényelhető kompenzációs támogatás.

A támogatással érintett terület közelíti az 1,2 millió ha-t, melynek jelentős részét teszik ki a szántóföldi és ültetvényes célprogramok.

Az integrált szf-i programban résztvevőknek fel kell mérni, hogy a fő előírásokat (búza,kuk.,nforgó – max. 60%; pill.növ. – min. 10%; köz.mély lazítási kötelezettség; zöldtrágyázási előírások) milyen mértékben teljesítették az eddig eltelt négy évben, mi hiányzik, hogyan tudják ezeket teljesíteni a még hátralevő egy gazdálkodási évben, hogy minél kevesebb szankciót kelljen az MVH-nak kiszabni.

Nagyon fontos feladat az 5. évben a bővített talajvizsgálat elvégeztetése, amihez a talajmintákat legkésőbb 2014.08.31-ig kell bejuttatni akkreditált talajvizsgálati laboratóriumba. Aki elmulasztja, vagy késve teljesíti az előírást, 15-30 %-os támogatás-csökkentést szenved el.

A NAK két szinten is hozzáhárul ahhoz, hogy csökkentse a gazdák terheit:

  1. 1.      A NAK-kal szerződésben levő laboratórium 1000,-Ft+ÁFÁ-val olcsóbban végzi el a szükséges vizsgálatokat azoknak, akik a tanácsadókon keresztűl juttatják be a mintáikat.
  2. 2.      A gazdáknak nem kell külön-külön beszállítani a mintákat Debrecenbe, vagy más városba, elég, ha eljuttatják  a legközelebbi NAK tanácsadó irodájába.

Mintavevő-zacskóról, a szükséges adminisztrációról a tanácsadó gondoskodik.

A mintavétel szabályai megegyeznek az első körös előírásokkal. Aki esetleg elfelejtette, olvasson utána az AKG-rendeletben, vagy kérdezze meg NAK-tanácsadóját.

A program sikeres befejezéséhez erőt – egészséget, a jövőhöz szellemi és anyagi biztonságot kívánok minden gazdálkodó-társamnak!

 

Nagyrábé, 2013-12-04                                

Kissné Parti Ilona

NAK tanácsadó