Köszöntő

Nagyrábé Nagyközség Önkormányzatának képviselőtestülete és minden lakosa nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt településünk honlapján.


TOVÁBB

Eseménynaptár

Hirek az iskolából 2005/2006 tanév


 

 Műveltségi vetélkedő

 

            A Regionális Környezet és Természetvédelmi Oktatóközpont vetélkedőt hirdetett Ki tud többet Fekete Istvánról címmel. Két csapat nevezett be a kétfordulós műveltségi vetélkedőre. A feladatlapokat február 15-ig kellett visszaküldeni. 32 csapatból 24-t hívtak be márciusban a döntőbe. Iskolánkból mind a két csapat részt vett a döntőn. Feladatlapot kellett kitölteni, illetve egy regényrészletet kellett előadni. A teljesítmény alapján, helyezést értünk el. A nyertes csapatok a felkészítő tanárok kíséretében június 8-án, kiránduláson vettek részt a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Felkészítő tanáruk: Ballai Józsefné volt.

 

 

 Helyesírási versenyek

 

            Március 25-én tartották a Simonyi helyesírási verseny megyei fordulóját. Ezt november 23-án megelőzte az iskolai forduló. Az évfolyamok legjobb helyesíróinak feladatlapjait beküldtük a versenyt lebonyolító Pedagógiai Intézetbe. A tagozat legjobbjai Pálfi Edit 5. o.,Balogh Cintia 6. o.;Bende Tibor 7. o.; Papp Anett 8. o. A megyei fordulóra Pálfi Edittet, és Balogh Cintiát hívták be. Felkészítő tanáruk: Ballai Józsefné.

 

          ? Aranytoll? helyesíró versenyen vettek rész a felső tagozatból évfolyamonként a legjobbak. Pálfi Edit 5. o., Katona Andrea 6. o., Kiss Zoltán 7.o., Papp Anett 8.o. Az írásbeli versenyt május 13-án rendezte a berettyóújfalui II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola.

 

         Az alsó tagozatban is megrendeztük hagyományosnak mondható helyesírási versenyünket Dajkáné Győri Irén irányításával. A 3. osztályosok közül 16-an vettek részt

A versenyen, első lett Oláh Petra, második Nyerges Rebeka. A 4.osztályosok közül 6-an versenyeztek. Első helyezést ért el Tiszai Sándor, második lett Csóka Levente. A helyezettek könyvjutalomban részesültek, és a ?Varázsceruza? helyesírási versenyen vettek részt Nádudvaron április 14-én, itt helyezést nem értek el .A harmadikosok felkészítője Hagymásiné Nagy Ildikó, a negyedikeseké Dajkáné Győri Irén.

 

 

 Március 15.

 

            Az idei tanévben a március 15. ünnepséget a Művelődési Házban tartottuk. Az általános iskolások közül a 7. osztályosok színvonalas műsorát láthattuk, hallhattuk: Közreműködtek a műsorban az énekkarosok is. Felkészítő tanáruk: Dr. Lakatos Gyuláné.

 

 

 Természetismereti vetélkedők

 

       Április 12-én Sárrétudvariban ?Földünk és Környezetünk? címmel természetismereti vetélkedőt szerveztek. Az iskolánkból 3 négyfős csapat vett részt. A csapatok tagjai 7. és 8.osztályos tanulók voltak. A Ladányi Attila, Papp Anett, Szabó Péter, Ványai Anita alkotta 8. o. csapat 4. helyezést ért el. Felkészítő tanáruk: Nagy Károlyné.

 

Szavalóversenyek

 

           Az előző évekhez hasonlóan az idén is megrendezésre került a Hagymásiné Nagy Ildikó által szervezett alsó tagozatosok szavalóversenye. Február 28-án osztályonkén 4-5 versmondó mérte össze tudását. A zsűrinek nehéz dolga volt, mert a gyerekek nagyon alaposan és igényesen felkészültek. Az 1. osztályosok közül első helyezést ért el Bogár Gábor  A 2. osztályosoknál az első helyezett Kuklis Bernadett, a 3. osztályosok versenyében első helyezést ért el Farmasi Fanni, a 4. osztályosok közül első lett Nyíri Ildikó. A helyezettek könyvjutalomban részesültek: Évfolyamonként az első három helyezett március 7-én az iskolánk által meghirdetett körzeti versenyen vett részt. Ezt a körzeti versenyt hagyományteremtő célzattal kezdeményeztük, a környező iskolák számára hirdettünk versenyt. A verseket a ?gyermekvilág? témából válogatták a versenyzők. A versenyben 20 tanuló vett részt. Bihartordáról, és Biharnagybajomból jöttek gyerekek.Az első három helyezett könyv jutalomban részesült.

 

 

Rajzpályázatok

 

         Földes: III. Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági rajzpályázat 20 tanuló rajza lett benevezve, Szigeti Viola 1. osztályos tanuló különdíjat kapott.

 

         Debrecen Karácsony Sándor Általános Iskola által meghirdetett ?Gyermekvilág? c. Országos Rajz Bienálé I. versenyén 25 nagyrábéi gyermek munkája szerepelt, közülük Pálfi Edit 5. osztályos, Ványai Julianna 1.osztályos tanulók munkái Elismerő oklevelet kapott.

 

         Debrecen Pedagógiai Intézet által hirdetett képzőművészeti pályázatán iskolánk 28 tanulójának a rajza szerepelt. Közülük Pálfi Edit a 2. fordulóra is eljutott, ahol 8. helyezést ért el. Kóti Lajos 1. o., Pálfi Anna 2.o., Rácz Enikő 2.o., Göndör Angelika 3.o., Ványai Georgina 3. o rajzai kiállításra kerültek.

 

       ? Vadkakasok? és Cora áruház megyei pályázatára 27 rajzzal neveztünk. Pálfi Edit és Farmasi Fanni egy kosárlabda mérkőzésre nyert belépőjegyet.

 

          Napló újság gyermeknapi rajzpályázatra beküldött 28 tanuló neve megjelent az újságban.

 

         ?Nemzedékek biztonságáért? közhasznú alapítvány országos versenyén 25 tanuló munkája szerepelt.

 

          ? Szimba? országos rajz pályázata 24 tanuló munkája van benevezve.

A rajzokat minden versenyre elküldte, és a gyerekeket felkészítette: Herczeg Imréné

 

 

Farsang

 

            A farsang is nagyon népszerű rendezvény iskolánkban. Február 12-én a Művelődési Házban került megrendezésre a 7. osztályosok szervezésében. A lebonyolításban Dr Lakatos Gyuláné osztályfőnök segítségére voltak a szülői munkaközösség tagjai. Közel 40 jelmezes felvonulását nézhették meg az érdeklődők, melyek nagyon ötletesek, változatosak, igényesek voltak. Minden jelmezes ajándékot kapott. A rendezvényt a jó hangulatú disco zárta. A rendezvény sikeres volt a bevétel egy részéből a hetedik osztály egy színházlátogatáson vett részt, a többi pénzt év végi jutalomkönyvek vásárlására fordítottuk.

 

 

Levelezős versenyek

 

            Az egész évet átszövő munka a területi levelezős verseny, melyben 5 iskola tanulói vesznek részt. Püspökladány, Sárrétudvari, Biharnagybajom, Bihartorda, és Nagyrábé általános iskolásai kapcsolódtak be.

       Alsó tagozaton matematika, nyelvtan, környezetismeret tantárgyakból versenyezhetnek a 2., 3., és 4. osztályosok. Matematikából helyből 39, a körzetből 107, magyarból helyből 45, a körzetből 96, környezetismeretből helyből 41 a körzetből 77 tanuló levelezett. A helyi és a körzeti versenyzők külön lettek értékelve.

 A 2. osztályosok versenyében abszolút első helyezett lett Kuklis Bernadett, aki mindhárom tárgyból első helyezést ért el. A második helyezett Gurzó Barbara, a harmadik Pongrácz Leila lett. A harmadikosok közül Oláh Petra lett az első, Farmasi Fanni a második, ők mindhárom tárgyból versenyeztek, a harmadik Garabuczi Tamás lett. A negyedik osztályosok versenyében Tiszai Sándor lett az első, második Csóka Levente, a harmadik Gál Beáta lett.

 

           A felső tagozatosok több tantárgyból versenyezhetnek két kategóriában 5-6. és 7-8. évfolyam szerint. Magyar, történelem, földrajz, biológia, matematika, informatika tantárgyakból.

Felső tagozatban a legnépszerűbb tárgy a magyar volt, összesen 47 nagyrábéi, 72 körzeti gyerek levelezett. Matematikából 36 helyi, 61 körzeti, biológiából 22 helyi, 65 körzeti, földrajzból 27 helyi, 42 körzeti, történelemből 16 helyi, 34 körzeti gyermek levelezett. Informatikából 12 helyi, 20 körzeti tanuló versenyzett.

A felső tagozaton minden tantárgyból levelezett Lakatos Gyula 5. osztályos tanuló, kiemelkedő helyezést ért el, három tárgyból is az első lett. Balogh Cintia lett a második, ő 5 tantárgyból levelezett, Szíki Dóra lett a harmadik. A 7-8. osztályosok közül Korponai Klaudia 5 tárgyból levelezett kiváló helyezéseket ért el, így első helyezett lett a versenyben, Bende Tibor 4 tantárgyból levelezett, második lett, Bai Péter 2 tantárgyból is előkelő helyet szerzett, így ő lett a harmadik a versenyben.

Az alsó tagozat feladatlapjait összeállította és javította: Farmasiné Somi Mária, Hagymásiné Nagy Ildikó, Herczeg Imréné.

A felső tagozatban:, Ballai Józsefné, Baloghné Zalasch Mónika, Bíróné Domokos Ibolya, Dr. Lakatos Gyuláné, Dajkáné Szabó Etelka, Nagy Károlyné, Németh Emil, Tiszai Sándorné készítették,  javították a feladatlapokat.

 

 

 Helyi versenyek, események

 

         Komplex tanulmányi vetélkedőn vettek részt a felső tagozatos tanulók Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából. Az első három helyezett csapat (az 5. 6. és a 8. osztályosok egy-egy csapata) a Csokonai Színházban nézte meg Csajkovszkij: Diótörő c. előadását. A színházi jutalom a Művelődési Ház pályázatának eredménye volt.

 

 

         Április 21-én a Szent-György napi rendezvényekhez kapcsolódóan iskolai népismereti és természetismereti vetélkedőt rendeztünk a felső tagozatos gyerekek részvételével. A vetélkedő díjait a Művelődési Ház pályázaton nyerte, s ezzel támogatta ezt a vetélkedőt. Népi tárgyakat kaptak jutalmul a győztes csapatok.

 

 

         Német verseny májusban írásbeli fordulóval kezdődött, hetedikes és hatodikos tanulók vettek részt. Írásbeli feladat: nyelvtani feladatsor kitöltése, szóbeli feladat: képleírás (önállóan beszélni egy képről) és egy adott témáról beszélgetni. A győztesek könyvjutalomban részesültek.

Eredmények

6. osztály: I. Katona Andrea

                 II. Balogh Cintia

                 III. Pálfi József

7. osztály: I. Kiss zoltán

                 II. Kovács Ferenc

                 III. Parti Ildikó, Bende Tibor

Felkészítő tanáruk: Baloghné Zalasch Mónika

 

 

Anyák napja

 

       Hagyományainkhoz híven az alsó tagozatban minden osztályfőnök rendezett Anyák napi ünnepséget, az idei tanévben és május 7-én. Ez az ünnep mindig meghitt és emlékezetes a szülők és nagyszülők számára.

 

 

 Úszásoktatás

 

       Május végén indult a 2. osztályosok úszásoktatása, Földesen tanultak úszni 7 napon keresztül Németh Emil vezetésével. Segítette munkáját Farmasiné Somi Mária és Tóth Judit. A második osztályból összesen 20 fő vett részt. Az úszást folytathatják a június 19-től június 30-ig tartó úszásoktatáson szintén Földesen.

 

 

Játékos vetélkedő

 

        Az idei tanévben június 8-án az alsó tagozatosok játékos délelőttöt szerveztek a felső tagozat tornatermében. Volt rajzverseny, minden tanuló kapott valamilyen ajándékot. A kedvezőtlen esős időjárás miatt nem vetélkedő volt, hanem A kincskereső kisködmön c, vidó filmet nézték meg a gyerekek. A délelőtt befejezéseként a helyi levelezőverseny eredményhirdetése történt meg.

 

 

Körzeti levelező verseny

 

       Június 12-én 12 órakor a Körzeti levelező verseny eredményhirdetése a 7-es tanteremben. A három iskola nyertes tanulói jöttek el, Bihartorda, Biharnagybajom és Sárrétudvari alsós és felsős versenyzői, szülői és pedagógusi kísérettel. Az értékes könyvjutalomnak és a tetszetős névre szóló oklevélnek mindenki nagyon örült.

 

 

Megyei, körzeti versenyek

 

 

        ?Verecke Híres Útjain? című történelmi vetélkedőn 3. helyezést ér el iskolánkból a következő négy tanuló: Balogh Cintia, Gyenge Krisztián, Katona Andrea 6. osztályos, Bende Tibor 7. osztályos tanulók. Felkészítő tanáruk: Tóth Judit

 

 

?Pénelopé Vászna? című országos levelezős verseny

 

          A Szépművészeti Múzeum hirdette versenyben az antik görög történelem, irodalom és kultúra ismerete volt a feladat. A négyfordulós elméleti feladatlapos versenyben 16 hatodik osztályos tanuló vett részt, s első helyezést ér el. A szép eredményükért tárgy jutalomban részesültek. Felkészítő tanáruk: Tóth Judit

 

 

?Móricz írói és emberi világa?

 

        A verseny témája: az író élete és munkássága, a Légy jó mindhalálig című mű ismerete. Iskolánkat Papp Anett, Ványai Anita, Halmágyi Adrienn és Varga Alexandra képviselt. A Hajdúböszörményben rendezett versenyen 4. helyezést értek el. Felkészítőjük: Ballai Józsefné

 

 

       Barátunk a könyv olvasópályázaton 3 csapatban, 12 tanuló vett részt. Egy csapat 8. helyezett lett, s részt vettek a megyeházán rendezett ünnepségen, ahol még értékes könyvjutalmat is kaptak. Felkészítő tanáruk: Ballai Józsefné

 

 

Tanulmányi kirándulások

 

       Március 29-én vonatos kirándulást szerveztek az alsó tagozatosok Budapestre. A programban szerepelt egy hajókázás, melyen egy interaktív játékon vehettek részt a gyerekek. Ezután autóbusszal a Vajdahunyad Várába látogattak el, a Mezőgazdasági Múzeumot látogatták meg.

 

       A hatodik és nyolcadik osztályosok Füzesgyarmatra szerveztek egy strandos napot. Az ötödik osztályosok egy csoportja a tanév befejeztével 3 napot töltött a földesi Szabadidőközpontban, sátoros táborban Bíróné Domokos Ibolya vezetésével.

 

        A tanév során, három színházlátogatáson vehettek részt a gyerekek. Kettő pályázati segítséggel, egyet a tanulók fizettek.

 

 

Sport

 

      A hagyományosnak mondható helyi tornaverseny az idén is megrendezésre került. Sok gyermek bekapcsolódott a versenyzésbe, gyakran árnyalati különbségek döntöttek a helyezettek között. Az értékelés korcsoportonként és nemenként történt.

5-6. osztályos lányok közül:

 összetett: 1. helyezett Balogh Cintia, aki gerenda gyakorlatában 1., szekrény és gyűrű gyakorlatban 2. helyezést ért el.

összetett 2. helyezett Mikula Leila aki, talajon 2., gerenda és gyűrű szereken

    3. helyezést ért el. + helyezett Katona Andrea gerenda 2. szekrény 3. helyezet lett.

7-8. osztályosok között összetett versenyében:

1. helyezett Szabó Mónika aki, talaj , szekrény, gerenda szereken 1. helyezést ért el, gyűrűn 2. lett.

2. helyezett Polgár Brigitta aki, talaj, gerenda 2. szekrényugrásban 3. helyezett lett.

3. helyezést Parti Ildikó ért el. Ő szekrényugrásban 2. gerenda, talaj gyakorlatában 3. lett.

 

Fiú 5-6. osztályosok között összetettben:

1. helyezett Bende Sándor, aki gyűrűn, talajon és szekrényugrásban is 1. helyezett lett.

2. ,helyezett Patai János, aki szekrényugrás, gyűrű 2., talajon 3. lett.

3. helyezett Lőrinc Zoltán, aki talajon 2. gyűrűn, szekrényen 3. lett.

 

Fiú 7-8. osztályosok között összetettben:

1. Nagy Attila, szekrényen 1. talajon 2.

2. Takács József, gyűrűn 1. talajon 2.

3. ?B?Pálfi Sándor talajon 1. gyűrűn 2.

 

 

      A tanév záró sporteseménye az Atlétikai Diákolimpia volt, 5 egyéni számban ( távolugrás, magasugrás, kislabda dobás,60m, 400m síkfutás,) és 4x200 m-es váltófutásban mérte össze a mintegy 100 versenyző az atlétikai teljesítményét. A rendezvényre június 14-én került sor.

Kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az 5-6-os lányok közül Balogh Cintia aki, 3számban 1. 1-ben 2. lett. Szabó Adrienn 2 számban győzött, Szabó Anikó1-ben első, három számban 2. helyezett lett.

5-6. osztályos fiúk Harmati Csaba 3 számban 1. Csóka József 1 és harmadik, Lőrinc Zoltán kislabda dobásban 1. lett. Tiszai Gergő 2 számban 2. lett.

7-8. osztályos lányok közül kiemelkedő teljesítményt nyújtott Parti Ildikó aki, 2 számban 1. 1-ben 3. lett. Halmágyi Adrienn és Polgár Brigitta 1-1 számban lettek elsők.

7-8. osztályos fiúk Takács József 3 számban első, kislabda dobásban 2. lett. Kolompár Roland minden számban indult, s 1 első, 2 második, 2 harmadik helyett szerzett. Bai Péter 3 második, 1 harmadik helyett szerzett.

 

      A tanév során megrendezésre került még a DÖFI kupa, kosárkupa ahova minden osztályból nevezett be csapat.

A sport versenyeket Németh Emil koordinálta, segítője Tiszai Sándorné volt.

 

      Az iskola focistái számos versenyen és barátságos mérkőzésen vettek részt szeptembertől- áprilisig tartó időszakban. Lelkesen és örömmel vettek részt tanulóink a mérkőzéseken. Az őszi időszakban minden körzeti fordulóban részt vettek, tavasszal a többféle elfoglaltság miatt nem vettek részt minden Bozsikos fordulón. Felkészítőjük: Németh Emil.

 

 

Tanévvégi események

 

 

     A felső tagozatos diák-önkormányzati nap a tanulók aktív közreműködésével igen jól sikerült.

     Erre ebben a tanévben június 9-én került sor. Akik a DÖK munkájában aktívan részt vettek egész évben, szorgalmasan tanultak, az osztályterem szépítésében tevékenyen részt vettek, június 26-án jutalomból Füzesgyarmaton a strandon hűsíthették magukat.

 

     Június 16 a 8. osztályosok ballagásának napja. A 7. osztályosok 19 fővel segítettek az előkészületekben, a tantermek díszítésében Dr. Lakatos Gyuláné osztályfőnök irányításával. Délután 16 órakor az alsó tagozattól,. 17 órakor a felső tagozatból búcsúztak végzős diákjaink. A Művelődési Házban tartott ünnepségük meghitt és emlékezetes búcsú volt. A műsor Baloghné Zalasch Mónika osztályfőnökök munkáját dicséri, s tevékeny alkotója volt még a műsornak Szabó Mónika végzős tanuló is. Az ünnepség végén Papp Anett, és Szabó Mónika ?Móricz-plakettet? kapott nyolcéves kitartó és példamutató tanulmányi munkájáért, s aktív közösségi tevékenységéért. Ványai Anita könyvjutalmat kapott.

 

     Június 17-én délelőtt 9 órakor a tanévzáró ünnepség az 5. osztályosok műsorával kezdődött 16 tanuló közreműködésével. A műsort készítette Bíróné Domokos Ibolya, nagyon kedves, hangulatos műsort állított össze. A kitűnő és jeles tanulók, összesen 45-en könyvjutalomban részesültek.

 

        Május végén iskolánk 15 erdélyi pedagógus továbbképzésének adott otthont. Az Ec Pec Alapítvány végezte a továbbképzést, s a Gémes Fogadóban szálltak meg.

 

 

Pályázataink

 

 

     A tanév során a HEFOP 2.1.3 Sárréti Kapocs pályázatának megvalósítása folyt Bihartorda, Biharnagybajom iskoláinak együttműködésével. A projekt befejeződött, megtörtént a helyszíni záró ellenőrzés, értékelés.

A program során a 8. osztályos tanulók középiskolára felkészítő foglalkozásokon, drámajáték és kézműves tevékenységben vettek részt.

Két tanterembe új bútorzat került, projektort és hordozható számítógépet is vásároltunk,

A nevelő testület három továbbképzésen vehetett részt a pályázati pénzből.

 

      A következő nyertes HEFOP-os pályázatunk a ?Hétmérföldes program nyitott szívvel egymásért? nevet viseli. Ez a pályázat a 2.1.5 kategóriában a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók integrált nevelése (adaptációs pályázata) . Konzorciumi partnereink egy derecskei és a vámospércsi iskola. A pályázaton nyert összeg 22 900 000

 

      A MOBILITAS délutáni sportfoglalkozások és versenyeztetések témában kiírt pályázatán

 772 500 Ft-ot nyert iskolánk.

 

      SZIMBA biztosító által kiírt a balesetmentes környezet kialakítása témában 100 000 Ft-ot nyertünk járdafelújításra.

 

       A Hajdú-Bihar megyei önkormányzat közgyűlése által kiírt ?Szomszédolás Bihor megyében? c. pályázatára 75 000 Ft-ot nyertünk.

 

       Ugyanitt a ?Hajdú- Bihar megye természeti értékei? pályázaton 25 000 Ft-ot kaptunk.