Dr Matolcsi Lajos


 


 Vallomás …

Dr. Matolcsi Lajos
  (Berettyóújfalu 1939 január 26 - )
e. docens a megyei közgyűlés ny. alelnöke


Nagyrábé – nagybetűvel íródik az életembe. 1958-1970 – ha íródeák lennék, azt írhatnám férfi–korom legszebb, legmeghatározóbb évei. 20 évesen kerültem ebbe a kellemes bihari faluba VB (tanács) titkárnak – a helyi közigazgatás vezetőjének közvetlenül az államigazgatási iskola elvégzése után. A berettyóújfalui járás második nagyközségében, úgymond bele az élet közepébe. Előző munkahelyem egy kicsi – szintén bihari falu volt. Nagyrábé ahhoz képest más világ. Több intézmény, gazdaság – háromszor annyi népesség – külterületi lakóhely (Pernyés, Füst-puszták) – élénk társadalmi mozgás! Jó iskola – az iskola után! Fiatal voltam, hamar beilleszkedtem a környezetbe. Otthonosan mozogtam az értelmiségi körökben, a TSz-ekben, a gépállomáson egyaránt. Focicsapat edzője, irodalmi kör vezetője lettem.
    Szerveztem, dolgoztam a társadalmi közéletben úgymond „népfrontos” – módon! Ennek az lett az eredménye, hogy a szakmai munkámat is elismerve – mindig példa volt Nagyrábé, hogy egy régebbi rossz állapotból miként sikerült „élre törni” – úgy döntött a falu, hogy tanács elnöknek választottak meg. Most már nemcsak legfiatalabb titkár, hanem legfiatalabb tanácselnök is lettem! Szerettem a munkámat, szerettek az emberek – szívesen emlékszem az ott töltött évekre. Ma ha arra járok kellemesen emlékezünk az ismerősök kezeit szorongatva! Mik is voltak a jelentősebb események az én időmbe!?!


-Új iskolák építése , felújítása (pl. ló istállóból politechnikai tanterem)
-Kultúrház építés (rengeteg társadalmi munka)
-Vízvezeték építés elkezdése (gerincvezeték társadalmi munkában)
-Tűzoltó – laktanya gépkocsi (vidéken első tűzoltókocsi)
-Óvoda bővítés
-Pernyési iskola felújítás (ott kultúrház, bolt, kocsma, járda építés)
-Sok utcában járdaépítés (Lenin, Hunyadi, Arany János utcák, a Komszomol – Újélet – régi néven emlékezetes összefogásban
-Gyógyszertár építés
-Cukrászda építés
 A társadalmi munkákat, azért jegyzem meg, mert az ott akkor olyan természetesnek tűnt.


   Komoly társadalmi elhatározás volt a M. TSz-előbb 2, majd egybe szervezése, országos hírűvé vált a Petőfi TSz. A gépállomás megszűnése, után a kastélyba Mezőgazdasági Szakmunkásképző létesült! 1970-ben pedig Nagyrábé – Bihartorda – Bihardancsháza – közös tanács ezt már nem értem meg- én tanácselnök lettem Püspökladányban.


Mindhárom település így új közigazgatási területhez a berettyóújfalui járás helyett a püspökladányi járáshoz került!


1970. június 1. – új fejezet az életemben, új terület városiasodó nagyközség, ahol 1989-ig dolgoztam, mint tanácselnök. Odaérkeztem egy nagyközségbe – és távoztam a megyei tanácshoz egy szép rendezett sárréti kisvárosból!


      1968-tól külsős tanára voltam a Tanácsakadémiának.
      1979-től az Ybl Miklós Műszaki Főiskola e. docense                  
      (meghívott tanár és
államvizsga elnök)
     1989-től a Kossuth Lajos Tudományegyetem külsős tanára     és jelenleg is aDE. e. docense!
   Vissza még 1989-hez, amikor a megyei tanács elnöki referensének az Oktatási és Továbbképzési Intézet igazgatójának neveztek ki.
Ezen a poszton ért a rendszerváltás – amikor az első önkormányzati választáskor a bihari küldöttek jelölésére alelnöknek választottak.


  1994-ben az önkormányzati szövetségek mandátumával lettem közgyűlés tagja – a koalíció már nem fogadott alelnöknek. Az alakuló  Területfejlesztés tudományos előkészítésében vettem részt országos – regionális – megyei – kistérségi nevezésekben – én lettem az első megyei területfejlesztési tanács igazgatója. 1998-ban újra az önkormányzati szövetségek bizalma mandátuma alapján megyei alelnök – akkor még igen erős volt a szövetség – győzni tudott a pártok mellett – és innen 2002-ben mentem nyugdíjba! Ma a nyugdíjas éveimben csak az egyetemi oktatásnak élek, társadalmi megbízatásaim részben megszűntek, részben lemondtam azokat! A tanítás mellett – minisztériumi közművelődési szakértő vagyok.

Munka mellett következetesen tanultam.
Diplomát szereztem:  Könyvtár-népművelés szakon,
Politológia-szociológia szakon, Művelődés történet-filozófia szakon.  Urbanisztika szakon.
Doktori értekezésemet a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen védtem meg filozófia – művelődéspolitika – néprajz témákban.


Akadémiai díjas értekezésem volt az „Urbanisztika hatása a közigazgatásra” – címen!
Sokat publikáltam művelődéspolitika, urbanisztika témákban, több szakfolyóiratban.
Tagja voltam az Országos Hazafias Népfront Kulturális Bizottságának, a Magyar Urbanisztikai Társaságnak (Hild-bizottsági elnök, város – nagyközségi szekció.)


Egy lányom – három unokám van. 1999. óta özvegy vagyok.


Debrecen, 2005. január 4.             


 Dr. Matolcsi Lajos