Köszöntő

Nagyrábé Nagyközség Önkormányzatának képviselőtestülete és minden lakosa nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt településünk honlapján.


TOVÁBB

Eseménynaptár

Hirek az iskolából


  Domborműavatás, zászlóátadás a Móricz Zsigmond Általános Iskolában

 A Nemzeti Kulturális Örökség minisztériuma, a “ Nagyrábéért Alapítvány” és a Nagyrábé Nagyközség Önkormányzata támogatásával elkészült az intézmény épületének homlokzatára névadójának, Móricz Zsigmondnak a domborműve, melyet Győrfi Lajos szobrászművész készített. Az iskola átvehette Bogdán István grafikusművész által tervezett zászlóját is, amin az épület grafikája látható.


A domborműavatás és zászlóátadás 2004. szeptember 1-én, az iskolai ünnepélyes tanévnyitójának keretében volt megrendezve. Az ünnepséget Józsa Kálmán a község polgármestere nyitotta meg. A domborművet Gyenge Zsigmond a “Nagyrábéért Alapítvány” elnöke leplezte le. Az író mellképe alatt aláírása és a következő idézet olvasható:“Felemelt fővel,
  Dalos szájjal
  Vidám szívvel,
  Mindig előremenni.”


A művet Prókai Gábor a Képző- és Iparművészeti Lektorátus művészeti osztályvezetője mutatta be. Pálfi Edit 4.a és Bende Tibor 6. osztályos tanulók helyezték el a koszorút.


 A zászlót az iskola igazgatójának Törő Barnánénak, Józsa Kálmán adta át. A zászlóra szalagot kötöttek: Nagyrábé Önkormányzata nevében Józsa Kálmán,


a Kisebbségi Önkormányzat nevében Balogh Csaba,


a Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtártól Józsa Kálmánné,


a Napközi Otthonos Óvoda nevében Rozsikné Szilágyi Angéla,


az Idősek Napközi Otthona nevében Szűcsné Pántya Ilona,


a “Nagyrábéért Alapítvány ” képviseletében Gyenge Zsigmond,


  a “Továbbtanulásért Alapítvány” szalagját Parti József,


a Jókai Mór Általános és Művészeti Iskolától Nádházi Zoltán.


            


 Az ünnepséget a tanulók előadása színesítette: Kosztolányitól A zászló című verset Kovács Ferenc 6. osztályos diák mondta el, Móricz Zsigmond A kisegér című verses meséjét Nyíri Ildikó 3. osztályos tanuló tolmácsolásában hallottuk, a tanévnyitó műsort a hatodik osztályosok adták elő. 


Az iskolai ünnepségek szokott hallgatóin, a diákokon, szülőkön, nagyszülőkön, pedagógusokon túl a meghívott vendégek voltak: Herpai Imre a Hajdú-Bihar megyei Pedagógiai Intézet és Továbbtanulási Pályaválasztási Tanácsadó igazgatója, Kostenszkyné Lévai Erzsébet a Pedagógus Szakértői  Rehabilitációs Központ igazgatója, Kiss Tibor a Jókai Mór Általános és Művészeti Iskola művészeti igazgató helyettese, Dr Molnár László Püspökladány polgármestere, valamint az iskola nyugdíjas pedagógusai.

 

 

Helyesíró verseny
A felső tagozatban november utolsó szerdáján rendezték meg a Simonyi helyesíró versenyt, ahova 30 tanuló jelentkezett. Az iskolai forduló legjobbjai lettek:
Katona Andrea 5.b, 88%-os teljesítménnyel
Bende Tibor 6.o, 90,5%-kal
Papp Anett 7.a, 90%,
Bende Nóra 8.a 78%.
A területi vetélkedőre Papp Anettet hívta be a zsűri. A megyei vetélkedő március 19-én lesz. A helyi versenyt Ballai Józsefné vezette.
Az alsó tagozatban, a közeljövőben lesz ugyanez a megmérettetés „Varázsceruza" néven.


Komplex tanulmányi verseny
Iskolánk névadójáról november utolsó hetében egész délelőttöt kitöltő komplex tanulmányi vetélkedőt rendeztünk az iskola felsősei számára. A versenyen minden diák részt vett. A feladatok szinte minden tantárgyhoz kapcsolódtak. A vetélkedőt egy, az író életéből készült videó változat megtekintése tarkította.
Az első helyezett csapat a 7. osztály, csapatkapitánya Szabó Mónika.
A nyertes csapat tagjai és a kiemelt eredményt elérő diákok Debrecenbe utaztak, ahol a változatos programok mellett megnézhették a várost este a karácsonyi, kivilágított pompájában.
A vetélkedőt vezette és a kirándulásra a gyerekeket elkísérte Ballai Józsefné.
 
Mikulás- karácsonyi ünnep
A tavalyihoz hasonlóan, ám újabb ötletekkel tarkítva zajlott a decemberi iskola élet. Az alsósok 3. osztályosai Dajkáné Győri Irén tanító néni segítségével, irodalmi műsorral várták a Mikulást. Produkciójukat a karácsonyi ünnepségen is előadták.
Felső tagozatban Balogh Gyula, érdekes Mikulás napi „politikai választási"vetélkedőt szervezett, a választásra jelentkező „pártok" között. A pártok tagjai bemutathatták kreativitásukat és bátorságukat. A nyertes Révész Jenő és Korponai Tamás 8. b-ek által vezetett párt lett, akiknek jutalma, hogy a választási kampányban felsorolt ígéreteiket, a nyáron zajló DÖK napon megvalósítsák, ezáltal az iskola vezetését egy napra terveik szerint átvegyék.
A hagyományosan megtartott karácsonyi ünnepséget az idén is a 8. osztályosok szervezték osztályfőnökeikkel, Tiszai Sándornéval és Németh Emillel. Az osztály irodalmi műsort adott elő az ünnep kapcsán.
Ballai Józsefné által vezetett 6. osztályosok dráma csoportja Jókai Mór „Melyiket a kilenc közül?" címmel mutatták be előadásukat. Köszönjük a színvonalas műsorokat!
 
Szavalóverseny
Az előző évekhez hasonlóan az idén is megrendezésre került a Hagymásiné Nagy Ildikó által szervezett alsó tagozatosok szavalóversenye. Február 9-én osztályonként 4-4 versmondó mérte össze tudását. A zsűrinek nehéz dolga volt, mert a gyerekek nagyon alaposan és igényesen felkészültek. Az 1. osztályosok közül első helyezést ért el Gurzó Barbara, második Lakatos Péter, harmadik Kuklis Bernadett lett. A 2. osztályosoknál az első helyezett Oláh Petra, a második Balogh Bianka, a harmadik Németh Emil lett. A 3. osztályosok versenyében első helyezést ért el Nyíri Ildikó, második Tiszai Sándor, és harmadik Veress.Réka. A 4-esek közül első lett Hagymási Sándor, második Lakatos Gyula, harmadik Szabó Anett. A helyezettek könyvjutalomban részesültek, és közülük az elsők március 23-án Debrecenben képviselik iskolánkat az Újkerti Művelődési Házban megrendezésre kerülő szavalóversenyen. Minden versenyzőnek gratulálunk!
 
Farsang
         A farsang is nagyon népszerű rendezvény iskolánkban. Február 12-én a Művelődési Házban került megrendezésre a 7. osztályosok szervezésében. A lebonyolításban Baloghné Zalasch Mónika osztályfőnök segítségére voltak a szülői munkaközösség tagjai. Közel 40 jelmezes felvonulását nézhették meg az érdeklődők, melyek nagyon ötletesek, változatosak, igényesek voltak. Minden jelmezes ajándékot kapott, az első helyezett a Túró Rudi lett. A tombolán nagyon sokan nyerni szerettek volna, hiszen a szülői felajánlásokból rengeteg ajándék gyűlt össze. A rendezvényt a jó hangulatú disco zárta.
 
Levelezős verseny
         Az egész évet átszövő munka a területi levelezős verseny, melyben 5 iskola tanulói vesznek részt. Püspökladány, Sárrétudvari, Biharnagybajom, Bihartorda, és Nagyrábé általános iskolásai kapcsolódtak be. Alsó tagozaton matematika, nyelvtan, környezetismeret tantárgyakból versenyezhetnek a 2., 3., és 4. osztályosok. Az első forduló után közel 500 feladatlap érkezett vissza!!! A felső tagozatosok több tantárgyból versenyezhetnek két kategóriában 5-6. és 7-8. évfolyam szerint. Magyar, történelem, földrajz, biológia, matematika, informatika és multikultúrális (roma népismeret) tantárgyakból 390 feladatlap érkezett összesen. Reméljük a gyerekek sokat tanulnak ezekből a feladatokból, és szívesen csinálják végig a 4 fordulót. Az eredményhirdetésre májusban kerül sor.
 
Népmesemondó verseny
         Március 19-én Püspökladányban a Petritelepi Általános Iskolában népmesemondó versenyt rendeznek. 1.-től 5. osztályig nevezhetnek a gyerekek. A mi iskolánkból Lakatos Péter 1., Balogh Bianka 2., Veress Réka 3., Lakatos Gyula 4., és Balogh Adrienn 5. osztályos tanulók vesznek részt a versenyen. Sok sikert kívánunk nekik!
 
Levélíró verseny
A Magyar Posta Rt., az Egyetemes Postaegyesület és az UNESCO felhívásához csatlakozva pályázatot hirdetett „Levél kedvenc mesefigurámhoz" címmel 6-14 éves korú gyerekek számára. A pályázatra Papp Anett 7.osztályos és Balogh Cintia 5.osztályos tanulók jelentkeztek. Az eredményről a későbbiek során számolunk be. A pályázatban Ballai Józsefné segíti a gyerekek munkáját.
 
Fekete István vetélkedő
A Debreceni Lycium Kör kétfordulós vetélkedőt hirdetett Fekete István írói munkásságának népszerűsítése céljából. A vetélkedőre iskolánkból 4 csapat jelentkezett (5-6. osztályosok). Az első fordulóban két-két könyvet kellett elolvasni a diákoknak és segítségével a küldött feladatokat megoldani. A forduló értékelése után a második fordulóra mind a négy csapat tovább jutott, amelyre március 9-én kerül sor. A csapatok segítője Ballai Józsefné. Sok sikert kívánunk további munkájukhoz!
 
A félév eredményei
       Iskolánkba 256 tanuló jár, 22 tanulócsoport működik a délutáni csoportokkal együtt. Az iskola tanulmányi átlaga 3-tól 8-ig 3,81. Az első és második évfolyamosok szöveges értékelésben részesültek. Kitűnő tanulmányi eredményt ért el 25 diák, jelesek 11-en lettek. Gratulálunk szép eredményeikhez!
Örömmel tapasztaltuk, hogy a tavalyi évhez viszonyítva nőtt a szülői értekezletek látogatottsága (68%-os), reméljük, hogy ez tovább nő, és a szülők részéről egyre nagyobb érdeklődést tapasztalunk az iskolai munka iránt.