Köszöntő

Nagyrábé Nagyközség Önkormányzatának képviselőtestülete és minden lakosa nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt településünk honlapján.


TOVÁBB

Eseménynaptár

Információ


 

Település tipusa: Nagyközség

Közigazgatási terület: 8541 hektár.  

Belterület: 213 hektár.  

Zártkert: 73 hektár.


 

Magassági pontok:

 

Református templom falicsapja 91.581 m,

Echerolles kastély falicsapja 90.624 m,

Malomépület 89.947 m.


 

Koordináta: Református templom  North lat 47 12.36   East long 21 19.28


 

Lakosok száma (2011.01.01.-én) : 2360 fő


Lakás állomány: 955


Háztartások száma: 947


Infrastrukt:ura:

Elektromos energia,

Közvílágítás,

Vezetékes ivóvíz,

Vezetékes gáz,

Telefon,

ADSL,

Kábeltévé,

Aszfaltozott utak,
 - Szenyvízelvezetés jelenleg nincs kiépítve. Tervek elkészültek, pályázati beruházásra vár.  

 

 

Elérhetősége:

 

 

Polgármesteri Hivatal 4173 Nagyrábé, Kossuth Lajos út 5.

 

Telefon/fax: 54/477-020   

 

E-mail: nagyrabe@t-online.hu


Megközelíthetősége:

 

A település félúton Berettyóújfalu és Püspökladány között fekszik, a Bihari rész Sárréti tájegységén. A 4213-as számú út szeli ketté. Legközelebbi vasútállomás Sápon és Biharnagybajomban található.


Története:

 

A régészeti leletek tanúsága szerint a község helyén már Kr.e. 2500-2300-ban település létezett. A nádasokból és mocsarakból kiemelkedő gerinceket, földhátakat a honfoglaló magyarok is alkalmasnak találták lakóhelyül. Nagyrábé első említése 1215-ben a Váradi Regestrumban Rábé néven szerepel.

 

 


Nevezetességei:

 

A község középpontjában áll az 1809-ben épült zsindelyfedésű református templom védett műemlék, Győrfi Sándor szobrászművész második világháborús emlékműve a Sárrét egykor jellegzetes madarával, a daruval, mely az egykori piactéren kialakított parkban áll. Érdekes látványosság a Des Echerolles család hajdani kastélya, amely helyenként középkori hangulatú, néhol saroktornyokkal tagolt, összességében kicsit franciás, romantikus kastély

 

Füstpusztán a múlt tanúfája a 250-300 éves kocsányos tölgy, védett természeti érték, amely az ott lévő kastéllyal harmonikusan illeszkedve emlékeztet az egykor angol tájkép stílusban kialakított parkra.

 

A Művelődési Ház parkjában álló tájház az itt élő emberek egykori életvitelébe nyújt betekintést. Az Önkormányzat szépen felújított épületének 1996-ban készült székely kapuja Sófalvi Árpád korondi fafaragó munkája.


A település mind természeti, építészeti, mind néprajzi oldalról vonzó idegenforgalmi lehetőségekkel rendelkezik. Területére kiterjed a Bihari Tájvédelmi körzet. Bihardancsháza felé eső határrészén előfordul hazánk legnagyobb testű madara, a túzok.


A falu szellemi értékei:

 

A Nagyrábéi Baráti Kör és Egyesület tagjai által írt és szerkesztett Nagyrábéi Falukönyv három kötete. Az Arany Páva díjas Pávakör, a Citera együttes, a szövőkör működése. A müvelődési házban folyó színes, gazdag programok, közösségi élet, a falu apraját nagyját megmozgató szüreti felvonulás.

 

A  Nagyrábéról elszármazottak találkozója, a Majális, a Nők népfőiskolája, a nemzetközi fesztiválokra érkező külföldi csoportok műsora, a Nagyrábéi Művésztelep, az állandó kiállítások,az oktatási intézményekben folyó igényes munka, gazdag az érték teremtő és hagyomány őrző tevékenység. 

 

A fekete párduc faluja:  

 

A település határában 2002 februárjában állitólag látták
a vérszomjas fenevadat.

"A keresők nagy macskát találtak, nagymacskát nem" igaz volt vagy nem, mindenesetre jó reklám volt

- "vagy nem :) "