Köszöntő

Nagyrábé Nagyközség Önkormányzatának képviselőtestülete és minden lakosa nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt településünk honlapján.


TOVÁBB

Eseménynaptár

II. Sárrét Ize Fesztivál

(frissitve: 2008.07.27.) Képek, rövidfilm, beszámoló a fesztiválról!

 

„SÁRRÉT IZE FESZTIVÁL" - NAGYRÁBÉ

(Fotók és rövidfilm lent a kapcsolódó anyagokban)

.

2008. április 26-án rendeztük meg Nagyrábén a II. Sárrét íze fesztivált Szent György napja tiszteletére. A rendezvény programjai a Sárrét hagyományaihoz kötődtek. Birkanyájat tereltek a főutcán, majd bemutatták hogyan kell megnyírni a birkákat. A felvonuláshoz zenét a berettyóújfalui Városi Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara szolgáltatta. A nagyrábéi művelődési ház parkjában reggel 8 órakor gyújtottak a több mint 50 bogrács, üst alá és a kemencékbe. Az étlap igen színesnek bizonyult. A babgulyástól a slambucig, a kemencében sült kacsától a flekkenig minden terítékre került. A neves zsűri, melynek elnöke Milei József mesterszakács volt értékelte a környezet díszítettségét, a terítést és természetesen az ételeket.
Míg a versenyzők főztek, a színpadon színes programok szórakoztatták a népes közönséget.

Az egész napos programban szerepelt többek között:

Sztárfőzőcske

Nagy talkshow.

Filmforgatás - vidám, zenés gyermekműsor

Apró musical

Dedikálás, kötetlen beszélgetés -. Mindezek sztárvendég résztvevői a népszerű „Barátok közt" tévésorozat sztárjai: Kiss Ramóna, Kardos Eszter, Várkonyi András és R. Kárpáti Péter

NÉPZENEI TALÁLKOZÓ - fellépett a Törő Gábor Hagyományőrző Egyesület (Püspökladány), Nagyrábéi Pávakör (Nagyrábé), Sárréti Népi Egyesület (Püspökladány) Műsort adott a Nyugdíjas Klub (Nagyrábéról), Bárándi nyugdíjasok is.NÉPEK TÁNCAI - táncbemutatók keretében a Párduckölykök (Nagyrábé) a Bedői Néptánccsoport (Bedő) - román tánccokkal, és a Tini Párducok(Nagyrábé) adtak műsort

Óriási sikert aratott a  Kékiringó néptáncsoport  (Székelyudvarhelyről) és az Őket kísérő 3 tagú zenekar a népdalokat éneklő ifjú és nagy tehetségú fiatal hölgy előadása.

A záróműsor sztárvendége PAPADIMITRIU ATHINA volt aki nagysikerű műsort adott és partner volt Fekete Párduc tánccsoportunkkal együtt közös táncos-éneklős műsor előadásában is.

.

Hajdú-Bihari Naplo / Hajdo Online (HAON):

.

„Rotyogtak az „elfeledett" ízek"

.

Nagyrábé - Hurkatészta leves, kemencében sült tyúkok - íncsiklandó illatok és ízek kavalkádja volt a második Sárrét Íze Fesztiválon Nagyrábén.

Már az utcán érezni lehetett a bográcsban pirított hagyma illatát, tyúkleves zamatú volt a levegő, a kemencéből frissen kivett pompás sültcsirkék csábítóak voltak. A káprázatos tavaszi napsütésben több száz ember élvezte a különleges főzőversennyel egybekötött Sárrét Íze Fesztivált Nagyrábén.

A szombati rendezvényen 59 résztvevő indult, akik mind az általuk képviselt településre leginkább jellemző ízvilágú ételt „rotyogtatta a kondérban".

Az illatok egyik sátorból a másikba csábítottak, mindenkinek meg volt a titkos adu ásza. - Itt mindenki győztes lesz, hiszen jól érzi magát, és megismerheti a szomszédos települések híres receptjeit, sajátos ízeit..

De nemcsak sárrétiek voltak a fesztiválon, a tavalyi olyan jól sikerült, hogy idén még Békés megyéből is jöttek, ezért a rendezők kérték, ha tudnak most „elfeledett" recepteket is poroljanak le a versenyzők, hogy minél változatosabb legyen az étel-kavalkád....

.

MTV1:

Feszty körkép - Fesztiváljáró műsora (Fesztiválkalauz: Kraszkó Zita)

„II. Sárrét Íze Fesztivál, Nagyrábé"

.

Kraszkó Zita: „ Kértem a szerkesztőket, hogy had mehessek egyszer oda, ahol jókat ehetek. Ezt pedig itt lehet, finomabbnál-finomabb ételeket a II. Sárrét Ize Fesztiválon.

A Nagy-Sárrét térséghez tartozó Nagyrábén az idén 25 magyar és 4 erdélyi település 59 csapata mutatta be főzőtudományát egy vidám hangulatú főzőversenyen, melyen mi is ott voltunk - és amely sokkal nagyobb, mint gondoltam!"

Az MTV stábja a nagyszabású rendezvényen részt vett a kézi juhnyírási bemutatón és itt Zita lehetőséget kapott arra, hogy kipróbálhassa, hogyan kell birkát nyírni.  Megismerhették a „gondtalan" juhászéletet, a birka fodrászat csínját-bínját, számtalan ételkülönlegességet /pl. túrósreszelt, püspökpuszulyka, kőpörkölt, pásztortarhonya, bivalypörkölt sztrapacskával stb./ megkóstoltak, az egész napos színes fesztiváli hangulat közben még a  helyi boszorkánymítosszal is megismerkedhettek és ezen kívül, pedig citeramuzsikát is hallgathattak.

Tiszai Károly

--------------------

Nagyrábé Sárrét Ize Fesztivál - Nagyrábé önkormányzatának megbízásából az alábbi filmet készítette: PRESS Studió  -minden jog fentartva-

--------------------

 

.